Hvilken utvikling forventer vi fra Asia i år?

For Norges del,  men også i Bergen har vi opplevd en positiv vekst fra en rekke asiatiske markeder. Vi har vært spente på om veksten ville fortsette. Fra våre partnere i Innovasjon Norge og Scandinavian Tourist Board i Østen har vi fått følgende situasjonsrapport for sommeren 2018:

FJORDNORWAY-BERGEN-5365
Photo: Sverre Hjørnevik / http://www.fjordnorway.com  

Taiwan:
Store kanselleringer så langt, og særlig turer som inkluderer Russland. Årsak: Høye priser i Russland på grunn av fotball-VM ifølge turoperatørene. Valg år, og redusert kjøpekraft blant pensjonist segmentet på grunn av reduserte sosiale støtteordninger. Markedet etterspør lavprisdestinasjoner. Ny lavpris direkte fly rute  med EVA Air til London  selges til meget lave priser.

Kina:
Kombinasjonsturer med Russland og Nord Europa selges ikke i samme grad  som i 2017, av samme grunn som i Taiwan. Dette gjelder særlig fra Shanghai provinsen. Antall visum utstedt i perioden 01.01 – 23.05 2018 viser 20% nedgang i forhold til 2017 ved general konsulatet i Shanghai.  Antall visum utstedt i Beijing og Guangzhou viser omtrent samme nivå som i fjor. Turoperatørene sier at kinesiske turister er meget opptatt av pris i år og Nord Europa taper markedsandeler til Øst Europa og Balkan landene. Forutser i beste fall at vi får en «korreksjon» i trafikken i sommersesongen fra Kina i år og den kan bli på rundt 10-15% . Det er høyest sannsynlig at det er lavprissegmentet som svikter.

Den planlagte direkte ruten mellom Beijing og Oslo kommer ikke i løpet av sommersesongen,  og forventet oppstart er nå oktober 2018.

Resten av Asia:
Vi forventer at særlig  India og Korea vil kompensere for noe av svikten fra Taiwan og Kina og at resten av landene i Asia fremdeles vil øke, men ikke like  sterk økning som vi har sett de siste årene.

Hva gjør vi:
Turoperatørene sier de er urolige for markedssituasjonen i Kina, men antagelig så  førsøker de sikkert å kompensere lavprisvolumet til andre destinasjoner i Europa eller til  nærmarkene i Asia. Vi følger situasjonen nøye de neste ukene og råder norske leverandører til å holde god kontakt med turoperatørene i ukene fremover,  slik at man kan  ha mulighet til å erstatte noe av trafikken fra andre markeder.

Konklusjon:
Ingen grunn til panikk, men ikke forvent at markedene i Asia øke i år og følg godt med fremover.

Ole Warberg, styreleder i NHO Reiseliv
Ole Warberg
Reiselivsdirektør i Bergen
E-post: ole@visitBergen.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s