Bergen vant pris for gastronomisatsning

Bergen og Visit Norway Italia vant prisen Beste Utenlandske prosjekt 2018 for prosjektet Bergen City of Gastronomy under GIST Travel Food Award 2018.

Prisen ble tildelt av den italienske presseforeningen GIST (Italian Tourist Press Group) og juryen bestod av en blanding av mat- og reiselivsjournalister.

Juryens begrunnelse trekker blant annet frem at  Bergen har lyktes med å gjøre gastronomien og lokal matkultur til en viktig drivkraft for vekst i regionen, og har skapt synergier mellom ulike sektorer som turisme, mat, kultur, hav- og landbruk.

Bergensregionen har over tid utviklet en verdifull gastronomisk kultur. I de senere årene har det vært et økende fokus på råvarer og lokale kulinariske tradisjoner. Dette har resultert i nye restauranter, arrangementer og initiativer rundt gastronomi og matkultur. I 2015 fikk Bergen innvilget medlemskap i UNESCO-nettverket Creative City Network som «City of Gastronomy».

«Det er utrolig kjekt og inspirerende å motta en pris for Bergen kommunes arbeid med matbyen Bergen, hvor medlemskapet i UNESCO Creative Cities er en sterk drivkraft.  Det gode samarbeidet vi har med sterke aktører som Bergen Reiselivslag, Matarena, Hordaland fylke og Fylkesmannen i Hordaland, i tillegg til mange dyktige kokker og flotte spisesteder i byen vår er helt avgjørende for at vi har fått til denne satsingen på mat og lokale mattradisjoner», sier næringsbyråd Julie Andersland.

Bergen Matfestival fremmes videre av juryen som et perfekt sted for å prøve tradisjonsrike retter, og ikke minst kjøpe direkte fra de lokale produsenter.

Forslag til nominasjonen ble sendt inn av Innovasjon Norge Italia/ Visit Norway Italia, og det var flere faktorer som førte frem til at Bergen vant prisen. Idegrunnlaget for å sende nominasjonen ble dannet etter at Innovasjon Norge i Italia så brosjyren «Bergen City of Gastronomy – Food Travel Tours in Hordaland». Brosjyren ble laget av Bergen Reiselivslag med midler fra Hordaland Fylkeskommune, og beskriver ulike steder for matopplevelser i regionen. Nettopp disse turforslagene som gjør at tilreisende kan kombinere opplevelser i byen med besøk hos lokale produsenter og gårder, trekkes videre frem i juryens begrunnelse. Også produktet til Bergen Fjord Adventures, der man utforsker skjærgården samtidig som man har mulighet til å tilberede fersk og til dels selvfanget sjømat på bålet, fremheves.

Skjermbilde Gastronomy

En av journalistene i juryen var selv deltaker på en internasjonal pressetur i forbindelse med Bergen Matfestival tidligere i år. Han fikk da oppleve en del av produktene regionen kan tilby, og hvordan vi arbeider med turisme med fokus på opplevelser rundt lokal mat og drikke. Presseturen ble arrangert i samarbeid med Bergen kommune og hadde fokus på å løfte frem Bergen som matby.

Juryen bestod av Vittorio Castellani, Cristina Berbenni, Elena Bianco, Veronica Deriu, Carla Diamanti, Marco Epifani, Bruno Gambacorta, Alessandra Gesuelli, Alberto Lupini, Renato Malaman, Ada Mascheroni, Marina Moioli og Domenico Vita.

Fakta om GIST, Gruppo Italiano Stampa Turistica

  • Forening for reiselivsjournalister som er offisielt anerkjent av den nasjonale italienske presseforbund (FNSI).
  • Stiftet i 1991.
  • Deler årlig ut GIST Travel Food Awards, som har som formål å anerkjenne og fremme beste praksis innen matturisme.
  • Prisen kan tildeles både enkeltpersoner, eller offentlige og/eller private organer.

Gist Travel Food Award Bergen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s