Her viser Bjørnar fra Bømlo kokker fra hele verden hvordan vestlandsmat skal lages!

MACAO/OS/BERGEN: Bjørnar Alvsvåg Folgerø spiller en sentral rolle når kokker fra UNESCOs matbyer møtes i kinesiske Macao.  

Gravet kveite og ørret fra Vestlandet var hovedingrediensene da Bjørnar holdt kokkeshow for prominente tilskuere og kokkekollegaer fra hele verden i kinesiske Macao nylig. Anledningen var International Gastronomy Forum, som samler representanter fra hele verden.kokkeshow1.jpg

KOKKESHOW: Bjørnar Alvsvåg Folgerø vartet opp med vestnorsk kveite og ørrett foran stjertnekokker og publikum fra hele verden.

Til daglig jobber bømlingen Bjørnar hos Osøyro Kolonial. Nå har han representert Bergen på International Gastronomy Forum, en konferanse blant byene som har status som UNESCO City of Gastronomy. Konferansen holdes i kinesiske Macao. I tillegg til Macao og Bergen, finner vi 24 andre byer på den eksklusive listen over UNESCO matbyer. Blant andre italienske Parma, spanske Denia og kinesiske Chengdu.

Bjørnars oppgave på konferansen er å fremme vestnorsk matkultur, blant annet på et gedigent kokkeshow som gikk av stabelen lørdag ettermiddag kinesisk tid.

– Det var veldig kjekt! Det er flott å få ta med råvarer fra Norge og helt til Macao for å vise frem norsk mat på sitt beste, sier Bjørnar.

Kokkene som deltar er unge kokketalenter under 40 år.

– Jeg har møtt veldig mange kokker her som jeg vil holde kontakten med fremover. Det gir mulighet til å lære mer om mat fra andre land og andre mattradisjoner enn det vi er vant med. For en ung kokk er det utrolig inspirerende, sier Bjørnar.

UNESCO-status skaper engasjement

Matarena sto for utvelgelsen av kokken som representerer Bergen og Vestlandet i Macao.

– Det var stor rift om å få delta. Medlemskapet i UNESCO-nettverket skaper stort engasjement i kokkemiljøet i Bergensregionen. Dette er en aktivitet kokkene ser nytte av, fordi de får dele erfaringer og skaffe seg kontakter fra hele verden, sier daglig leder Alexandra Krage-Angell i Matarena.

Hun legger til at kokkene har direkte nytte av Bergens medlemskap i UNESCO-nettverket fordi de får kunnskap og inspirasjon fra kolleger verden over.

– Dette bidrar til å skape stolthet for kokkefaget, noe vi håper skal bidra til økt rekruttering til en bransje som er viktig for Bergen, sier Angell.

Utfordrer på bærekraft

Et av temaene for årets gastronomiforum er gastronomi og turisme.

– Vi vet at det å oppleve lokal mat og drikke er viktig for mange segmenter av reisende. Derfor er en av våre oppgaver å promotere matbyen Bergen internasjonalt, og vise et internasjonalt publikum hva Bergen og Vestlandet har å by på av matkultur, råvarer og matopplevelser sier Bergens reiselivsdirektør Anders Nyland.

an macao

BÆREKRAFTBUDSKAP: Reiselivsdirektør Anders Nyland brukte sitt foredrag på International Gastronomy Forum til å utfordre UNESCOs matbyer på bærekraft og matsvinn.

Han legger til at Bergen også benytter konferansen i Macao til å sette bærekraft på den internasjonale agendaen.

– Vi må slutte å se på matrester som avfall, og se på det en ressurs. Reiselivsnæringen i Norge har gjort effektive grep for å redusere matsvinn. Når vi treffer mat- og reiselivsaktører fra hele verden benytter vi anledningen til å utfordre dem på dette, og vise hvordan reiselivet i Norge jobber med bærekraft, sier Nyland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s