Bli med og gjør Bergen til Nordens lyskunstfestivalby!

56604949_10156673610565589_3295727336221048832_n

Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum presenterte planene for Bergen Lyskunstfestival under et frokostmøte med Bergen Reiselivslag torsdag 4. april. Foto: Erik Kubon Halvorsen.

I forbindelse med Bergens 950-årsjubileum i 2020 planlegges det nå en gigantisk lyskunstfestival i Bergen sentrum. Nå kan du bidra til å sette Bergen på kartet som Nordens lyskunstfestivalby!

– Vi håper å komme i gang for fullt med detaljplanlegging av den første lyskunstfestivalen i Bergen i god tid før sommeren. Vi har med oss Bergen kommune på laget, men vi trenger å få til et stort spleiselag der også næringslivet er med, for at vi skal kunne skape det som kan bli Nordens lyskunsthovedstad», sa initiativtaker Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum under et frokostmøte hos Bergen Reiselivslag sist torsdag.

Last ned presentasjonen her. 

Lyskunst av internasjonal standard

I dag må vi reise helt til Amsterdam, London, Lyon eller Singapore for å finne lyskunst på nivå med det initiativtakerne ønsker for Bergen Lyskunstfestival. Her snakker vi om noe langt mer avansert enn tradisjonell julebelysning. Hus og hele gater er tenkt tatt i bruk, og i en foreløpig prosjektbeskrivelse er det blant annet lagt opp til en lyskunstløype som inkluderer store deler av Bergen sentrum.

– Dette er avansert lyskunst som vi håper skal lyse opp Bergen by i den mørkeste og kanskje stilleste årstiden, til glede for alle beboere og besøkende til Bergen. Tenk om vi kunne lyse opp Vågen under vann, eller ha lysende kajakker som kommer padlende inn Vågen?», foreslår Kristoffersen.

«Havbyen Bergen 950 år»

Den første lyskunstfestivalen vil få temaet «Havbyen Bergen 950 år». Her skal kunstnere for eksempel kunne ta i bruk havnen, parker, bygninger, gater og andre byrom for å lyse opp byen i årets mørkeste vintermåneder.

Her kan dere se en tilsvarende lyskunstfestival i Lyon i Frankrike:

 

Ifølge prosjektbeskrivelsen er det ønskelig at festivalen kan pågå hele året som en viktig, offentlig tilgjengelig del av feiringen av Bergen 950 år, men hovedperioden er tenkt å være i den mørkeste tiden på starten av jubileumsåret.

«Alle kan være med og bidra»
Etter planen vil festivalen omfatte 50 hovedverk som skal spres rundt i byen. Men her kan hele Bergen være med og sette sitt preg på festivalen.

– Vi ønsker hele næringslivet med på laget. Det betyr at de legger inn lyskunstprosjekt i budsjettene sine hvert år i januar og februar. Tenk å kunne få en kunstner til å produsere et kunstverk tilknyttet din virksomhet? Det vil ha en enormt stor verdi, både for din butikk og ikke minst for totalinntrykket av Bergen i denne perioden», sier Kristoffersen.

Prosjektet er tenkt som et spleiselag mellom private og det offentlige, og det vil kunne få høy kulturell og økonomisk samfunnsnytte. Den kan stimulere til samspill, samarbeid og kreativitet, og føre til innovasjon og nye arbeidsplasser. Ikke minst kan festivalen gjøre regionen vår enda mer attraktiv å besøke, spesielt på den mørkeste, stilleste tiden av året.

– Dette blir en festival av internasjonalt format. Her har vi mulighet til å ta posisjonen som Norges og Nordens lysfestivalby. Slik kan Bergen utvikle seg videre som kunst- og kulturby», sier Anders Nyland, reiselivsdirektør i Bergen.

Disse står bak Bergen Lyskunstfestival:

* Petter Bergerud (Institutt for design ved UiB).

* Ole Reinert Berg-Olsen (Bergen Næringsråd).

* Ivar Chelsom Vogt (USF Verftet).

* Kjersti Halvorsen (Bergen kommune),

* Steinar Kristoffersen og Thomas Ottesen (Bergen Sentrum AS).

* Birk Nygaard (BN Visuals).

* Petter Nord (KubeBergen).

* Anders Nyland (Bergen Reiselivslag).

* Sølvi Rolland (Ole Bull Scene).

* Øyvind Storheim (Kulturoperatørene).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s